Η κρίση γεννά Κροίσους

Η κρίση γεννά Κροίσους

Δημοσιεύτηκε η 35η αναθεωρημένη λίστα Forbes των πλουσιότερων ανθρώπων του πλανήτη για το 2021 αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά οτι ”η κρίση γεννά Κροίσους” και εξαθλιώνει ακόμα περισσότερο τους πολλούς.

Η συνολική περιουσία των πλουσιότερων ανθρώπων της Γης (με περιουσιακά στοιχεία άνω του 1 δισ. δολαρίων) διαμορφώνεται στον άκρως εντυπωσιακό αριθμό των 13,1 τρισ. δολαρίων, ενισχυμένος κατά 5,1 τρισ. δολάρια σε μόλις 12 μήνες.

Παρά την οικονομική κρίση και τις επιπτώσεις της πανδημίας -που έδρασε σαν καταλύτης- στην παγκόσμια οικονομία, στην παραπάνω λίστα συμμετέχουν συνολικά 2.755 άτομα, δηλαδή 660 περισσότερα σε σχέση με το 2020.

493 άτομα καταφέρνουν να εισέλθουν για πρώτη φορά στο κλειστό «club» του Forbes, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι κάθε 17 ώρες «γεννιέται» και ένας ακόμη δισεκατομμυριούχος. Εξ αυτών, οι 210 προέρχονται από την Κίνα και το Χονγκ Κονγκ και οι 98 από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

 

«Προτρέπω τις κυβερνήσεις να σκεφτούν την επιβολή ενός φόρου αλληλεγγύης ή περιουσίας σε εκείνους που επωφελήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, προκειμένου να μειωθούν οι ακραίες ανισότητες» δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες και προέτρεψε τις κυβερνήσεις των G20 να προχωρήσουν πέρα από την ελάφρυνση του χρέους και να σκεφτούν το ενδεχόμενο επιβολής φόρου, ιδιαίτερα στους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη που σημείωσαν αύξηση  5 τρις, στις περιουσίες, εν μέσω κορωνοϊού.

 

Συνολικά ζούμε σ’ ένα πλανήτη όπου κατοικούν 7 δισεκατομμύρια άνθρωποι. Σ’ αυτόν τον πλανήτη πάνω από το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού στερείται την πρόσβαση σε βασικά αγαθά για την ανθρώπινη ύπαρξη: Τροφή, καθαρό νερό, στέγη, ηλεκτρικό, αποχέτευση, παιδεία, στοιχειώδεις υπηρεσίες υγείας και περίθαλψης, κ.λ.π.

Ζούμε σε έναν κόσμο που η ανισότητα κυριαρχεί σε κάθε πτυχή της ζωής. 836 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν ακόμα σε συνθήκες ακραίας φτώχειας ενώ ένας στους πέντε ανθρώπους στις αναπτυσσόμενες περιοχές ζει με λιγότερο από 1,25 δολάρια την ημέρα με την συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων που ζουν με λιγότερο από 1,25 δολάρια την ημέρα ανήκουν σε δύο περιοχές: στη νότια Ασία και στην Υποσαχάρια Αφρική.

Παγκοσμίως, ένας στους εννέα ανθρώπους στον κόσμο (795 εκατομμύρια) υποσιτίζεται ενώ η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων που πεινάνε στον κόσμο ζει σε αναπτυσσόμενες χώρες όπου το 12,9% του πληθυσμού υποσιτίζεται. Σχεδόν οι μισοί από τους παιδικούς θανάτους (45%), ηλικίας κάτω των πέντε, οφείλονται σε κακή διατροφή, ποσοστό το οποίο μεταφράζεται σε 3,1 εκατομμύρια παιδικές ζωές ανά έτος ενώ στις αναπτυσσόμενες χώρες, 66 εκατομμύρια παιδιά που φοιτούν στο δημοτικό σχολείο, παρακολουθούν τα μαθήματά τους πεινασμένα.

Ζούμε σ’ έναν κόσμο που η ανάπτυξη των παραγωγικών δυνατοτήτων θα μπορούσε να εξασφαλίσει να έχουν όλοι απ’ όλα. Το μόνο λογικό που υπάρχει απέναντι σε αυτή τη φυλακή, στη φυλακή του ταξικού και κοινωνικού κανιβαλισμού είναι η συντριβή της. Είναι η οικοδόμηση μιας άλλης κοινωνίας. Χωρίς δεσμά και χωρίς αλυσίδες. Που ο πλούτος των λίγων δεν θα γίνεται πακτωλός που θα προκύπτει από την φτώχεια των πολλών, αλλά που ο πλούτος από τη δουλειά, τη δημιουργικότητα, τις ικανότητες των πολλών θα ακυρώνει και θα καταργεί τη φτώχεια όλων!

Comments are closed.