ΤΟ ΑΤΑΚΤΟ ΑΣΤΕΡΑΚΙ

ΤΟ ΑΤΑΚΤΟ ΑΣΤΕΡΑΚΙ

Λίγα λόγια για το παραμύθι από την ομάδα Παραμυθιού της “Υπέρβασης”

«Το παραμύθι «Το άτακτο αστεράκι με το κόκκινο σκουφάκι» της Προέδρου του Δ.Σ. του Σωματείου Υπέρβαση, Βαγγελιώς Καρακατσάνη, το συζητήσαμε στην ομάδα Προσωπικής Ανάπτυξης με εργαλείο το Παραμύθι όπου το παρουσίασε η Κοινωνική Λειτουργός Μαριλένα Μητράκη και όλα τα μέλη εστίασαν στα διαχρονικά μηνύματα της αγάπης, της κατανόησης και ενσυναίσθησης που περνάει. Αποτελεί ένα άριστο εργαλείο ψυχοθεραπείας καθώς επενεργεί στην υγιή διαπαιδαγώγηση μικρών και μεγάλων.

Το άτακτο αστεράκι μιλά μέσα από την καρδιά του και μεταμορφώνεται άλλοτε σε κίσσα, για να επικοινωνήσει με τους άλλους κι άλλοτε σε τίγρη που  όλοι την φοβούνται, εκτός από ένα μικρό παιδί… Ποιος άλλος άλλωστε έχει την τόλμη και την αφοβία να πλησιάσει μια τίγρη;

Οι μικροί μας φίλοι θα ταυτιστούν αμέσως με το άτακτο αστεράκι. Θα μάθουν μέσα από τις περιπέτειές του να διαχειρίζονται καλύτερα τα συναισθήματά τους, το φόβο και το θυμό, την απόγνωση και απογοήτευση και θα αναζητήσουν μαζί με την οικογένεια τους λύση στα προβλήματα που τους απασχολούν.

Τα μεγάλα παιδιά από την άλλη, και ιδιαίτερα εκείνοι που πλήττονται από την κρίση, η μεγάλη πλειοψηφία δηλαδή του κόσμου και ειδικά όσοι ανήκουν στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όπως εμείς, θα τοποθετήσουν στη θέση της μάγισσας το πρόβλημα που τους έχει σοκάρει ή τους ταλανίζει για πολύ καιρό και θα αναζητήσουν πλάι στο μικρό μας ήρωα διέξοδο.»


Λίγα λόγια από τη Βαγγελιώ Καρακατσάνη για το παραμύθι της

«Τα παραμύθια έχουν γίνει πολύ της μόδας τελευταία. Παραμυθάδες παρακολουθούμε καθημερινά στα πρωϊναδικα, στα μεσημεριανάδικα, στις ειδήσεις των οχτώ και γενικώς σε διάφορες «ενημερωτικές» εκπομπές. Παραμύθια όμως για μικρούς και μεγάλους που να προσεγγίζουν την πορεία του ανθρώπου προς την ενσυναίσθηση και την κατανόηση, δεν παρακολουθούμε συχνά ούτε στις οθόνες, ούτε εντύποις.

Ένα τέτοιο «ασυνήθιστο» παραμύθι είναι και το άτακτο αστεράκι… που ίσως τελικά να μην είναι και τόσο άτακτο. Ίσως να είναι απλώς ζωηρό, γεμάτο ενέργεια. Να εκδηλώνεται με σθένος και ένταση. Να εκφράζεται με ζωντάνια, σύντομα και λιτά. Να χαρακτηρίζεται από έντονη κινητικότητα και διάθεση για δράση. Ίσως ο καθένας μας να ταυτιστεί με το άτακτο αστεράκι.

Το κόκκινο σκουφάκι από την άλλη, συμβολίζει το πάθος, τον έρωτα, τον αγώνα, τη φωτιά που σιγοκαίει μέσα στον καθένα μας και αρκεί μια σπίθα για να εξωτερικευτεί και να μετουσιωθεί σε πραγματική δύναμη αλλαγής πορείας και συνειδητοποίησης.»


Λίγα λόγια για την εικονογράφηση από την ομάδα Έργου της Κλινικής Ψυχικής Υγείας «Άγιος Χαράλαμπος»

«Η θεραπεία μέσω εικαστικών τεχνών χρησιμοποιείται σε όλες τις ηλικίες ατόμων και ανεξάρτητα από το ψυχικό νόσημα. Αποτελεί διαδικασία ενσυναίσθησης και επικοινωνίας ανάμεσα στον δημιουργό-θεραπευόμενο και στο δημιούργημά του. Είναι, θα λέγαμε, ένας θεραπευτικός διάλογος χωρίς λόγια, αλλά με εικόνα, υλικά, χρώματα και σχήματα, με ρυθμό, μήνυμα, πομπό και δέκτες. Μέσω της σχέσης του δημιουργού-θεραπευόμενου με το εικαστικό δημιούργημα, απελευθερώνονται συναισθήματα, φόβοι, άγχη και σκέψεις, εκφορτίζονται ψυχικές εντάσεις και τελικά το άτομο ανακουφίζεται, νιώθει δημιουργικό, βελτιώνει γνωστικές και κινητικές ικανότητες και γίνεται θεραπευτής του ίδιου του εαυτού του.

Όλα τα παραπάνω, όταν επιτελούνται στο πλαίσιο μιας θεραπευτικής ομάδας, τότε προσφέρουν στον δημιουργό-θεραπευόμενο ένα ασφαλές και αξιόπιστο περιβάλλον μέσα στο οποίο μπορεί να δημιουργήσει και να εξερευνήσει την σχέση του με τον εαυτό του, με την Τέχνη, αλλά και με τα άλλα μέλη της ομάδας.

Στην Κλινική Ψυχικής Υγείας «Άγιος Χαράλαμπος» διεξάγεται 2 φορές την εβδομάδα ομάδα έργου με εσωτερικούς και εξωτερικούς ασθενείς και υπό την δημιουργική καθοδήγηση εξειδικευμένου εργοθεραπευτή. Η Κλινική έχει πραγματοποιήσει σειρά από επιτυχημένες εκθέσεις ζωγραφικής με έργα μελών της ομάδας, καθώς και συμμετοχές με έργα σε τοπικά και διεθνή φεστιβάλ.

Τα μέλη της ομάδας έργου με χαρά ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της Βαγγελιώς Καρακατσάνη να εικονογραφήσουν το παραμύθι της «Το άτακτο αστεράκι με το κόκκινο σκουφάκι». Της ευχόμαστε κάθε επιτυχία!»