Η Κούβα στέλνει γιατρούς, όχι βόμβες!

Η Κούβα στέλνει γιατρούς, όχι βόμβες!

Την Τετάρτη που μας πέρασε συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την ίδρυση της Ελληνικής πρωτοβουλίας για να απονεμηθεί το Νόμπελ Ειρήνης 2021 στους Κουβανούς γιατρούς και πιο συγκεκριμένα του Διεθνούς Στρατού Ιατρών Ειδικευμένων σε Καταστάσεις Καταστροφών και Σοβαρών Επιδημιών Henry Reeve. Έως σήμερα έχουν συγκεντρωθεί στη χώρα μας περισσότερες από 230.000 υπογραφές ανθρώπων που υποστηρίζουν την αλήθεια για την Κούβα και την παγκόσμια προσφορά του νησιού της Επανάστασης.

Οι κατευθυντήριες γραμμές των Ιατρικών Ταξιαρχιών βασίζονται στην έννοια της Επαναστατικής Ιατρικής, όπως ορίστηκε το 1960 από τον Τσε Γκεβάρα. Ο ηρωικός αντάρτης, γιατρός κι ο ίδιος, καθιέρωσε το καθήκον του κράτους «να παρέχει δημόσια υπηρεσία σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους, να δημιουργήσει ένα πρόγραμμα προληπτικής ιατρικής (…) και να καθοδηγήσει τις δημιουργικές δυνατότητες όλων των επαγγελματιών ιατρικού προσωπικού προς τα καθήκοντα της κοινωνικής ιατρικής». Η πρώτη αποστολή Κουβανικής ιατρικής ταξιαρχίας έγινε τέσσερα χρόνια μετά το θρίαμβο της επανάστασης, το 1963 στην Αλγερία.

Συγκροτημένα πλέον, ως σώμα Henry Reeve δημιουργήθηκε το 2005 και ονομάστηκε έτσι προς τιμήν ενός νεαρού Αμερικανού ακτιβιστή που αποφάσισε να ενταχθεί στον Κουβανικό Απελευθερωτικό Στρατό σε αλληλεγγύη προς τον κουβανικό αγώνα για ανεξαρτησία. Σε περίπου 28 ταξιαρχίες που στάλθηκαν σε 22 χώρες από τη δημιουργία της, περισσότεροι από 7.950 επαγγελματίες έχουν εργαστεί για να ξεπεράσουν τις επιπτώσεις 16 πλημμυρών, οκτώ τυφώνων, οκτώ σεισμών και τεσσάρων επιδημιών. Γι’ αυτό τεράστιο έργο σημειώνει το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης που εκπροσωπεί περισσότερες από 100 οργανώσεις Ειρήνης -μεταξύ των οποίων και η ΕΕΔΥΕ-, είναι «ως το πιο ειλικρινές παράδειγμα τέτοιας διεθνούς αλληλεγγύης… πολύ πριν από την ανακοίνωση της επιδημίας».

Στον αγώνα κατά του COVID 19, οι πάντα γενναίοι Κουβανοί γιατροί στράφηκαν αμέσως σε διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας, η οποία τον Μάρτιο του 2020 ήταν από τις πιο σοβαρές επιδημίες. Η υπεροχή του κουβανικού δημόσιου και δωρεάν συστήματος υγείας αναγνωρίζεται παγκοσμίως, καθώς έσωσε χιλιάδες ασθενείς από το COVID-19.  Σε διάστημα πέντε μηνών, από την έναρξη της πανδημίας η ιατρικές ταξιαρχίες έφτασαν σε 39  κράτη, υπηρέτησαν πάνω από  550.900 άτομα σώζοντας πάνω από 12.488  ζωές με τη συμμετοχή πάνω από 3.800 επαγγελματιών υγείας της Κούβας, εκ  των οποίων το  61,2% είναι γυναίκες.  Από τις  52  ταξιαρχίες που δημιουργήθηκαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας,  43  συνεχίζουν να παρέχουν υπηρεσίες υγείας σε  33 έθνη.

Καταγράφοντας τις δεκάδες χώρες που έχει επισκεφθεί η ιατρική ταξιαρχία βλέπουμε ότι αυτό το αλτρουιστικό έργο δεν είναι προσωρινό, αλλά χαρακτηρίζεται ως μέρος μιας «μακρόχρονης Κουβανικής παράδοσης ανθρωπιστικής φροντίδας για άλλους λαούς που πραγματοποιείται ακόμη και σε αντίθεση με τις ακραίες οικονομικές προκλήσεις για το νησί, το οποίο υφίσταται εξαιρετικά αυστηρές κυρώσεις που, σε πλήρη αντίθεση με την Κουβανική διάθεση, διαρκούν επίσης περισσότερο από έξι δεκαετίες και επιβάλλουν σοβαρές δυσκολίες στους ανθρώπους.» 

Γι’ αυτό πρέπει να πολλαπλασιαστούν οι φωνές και να ακουστεί δυνατά το σύνθημα:  CUBA NOBEL ΝΑΙ / BLOQUEO ΟΧΙ!.

Comments are closed.