Λίγα λόγια για την εικονογράφηση από την ομάδα Έργου της Κλινικής Ψυχικής Υγείας «Άγιος Χαράλαμπος»

Λίγα λόγια για την εικονογράφηση από την ομάδα Έργου της Κλινικής Ψυχικής Υγείας «Άγιος Χαράλαμπος»

«Η θεραπεία μέσω εικαστικών τεχνών χρησιμοποιείται σε όλες τις ηλικίες ατόμων και ανεξάρτητα από το ψυχικό νόσημα. Αποτελεί διαδικασία ενσυναίσθησης και επικοινωνίας ανάμεσα στον δημιουργό-θεραπευόμενο και στο δημιούργημά του. Είναι, θα λέγαμε, ένας θεραπευτικός διάλογος χωρίς λόγια, αλλά με εικόνα, υλικά, χρώματα και σχήματα, με ρυθμό, μήνυμα, πομπό και δέκτες. Μέσω της σχέσης του δημιουργού-θεραπευόμενου με το εικαστικό δημιούργημα, απελευθερώνονται συναισθήματα, φόβοι, άγχη και σκέψεις, εκφορτίζονται ψυχικές εντάσεις και τελικά το άτομο ανακουφίζεται, νιώθει δημιουργικό, βελτιώνει γνωστικές και κινητικές ικανότητες και γίνεται θεραπευτής του ίδιου του εαυτού του.

Όλα τα παραπάνω, όταν επιτελούνται στο πλαίσιο μιας θεραπευτικής ομάδας, τότε προσφέρουν στον δημιουργό-θεραπευόμενο ένα ασφαλές και αξιόπιστο περιβάλλον μέσα στο οποίο μπορεί να δημιουργήσει και να εξερευνήσει την σχέση του με τον εαυτό του, με την Τέχνη, αλλά και με τα άλλα μέλη της ομάδας.

Στην Κλινική Ψυχικής Υγείας «Άγιος Χαράλαμπος» διεξάγεται 2 φορές την εβδομάδα ομάδα έργου με εσωτερικούς και εξωτερικούς ασθενείς και υπό την δημιουργική καθοδήγηση εξειδικευμένου εργοθεραπευτή. Η Κλινική έχει πραγματοποιήσει σειρά από επιτυχημένες εκθέσεις ζωγραφικής με έργα μελών της ομάδας, καθώς και συμμετοχές με έργα σε τοπικά και διεθνή φεστιβάλ.

Τα μέλη της ομάδας έργου με χαρά ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της Βαγγελιώς Καρακατσάνη να εικονογραφήσουν το παραμύθι της «Το άτακτο αστεράκι με το κόκκινο σκουφάκι». Της ευχόμαστε κάθε επιτυχία!»

Comments are closed.